Reduceri de până la 🔥 20% pentru mai multe cărți

Părerea specialiștilor

Părerea psihologului

Vrăbioiul Năzdrăvan l-a întrebat pe specialiști de ce CĂRȚILE PERSONALIZATE în care copilul devine personajul principal sunt bune pentru dezvoltarea copiilor.

Cititul cărților care stârnesc imaginația reprezintă o activitate indispensabilă a fiecărei copilării.

Totuși, până la vârsta de patru ani copilul nu are posibilitatea de a se situa în afara propriilor gusturi, astfel că nu e în stare să înțeleagă unele mesaje din povestiri.

Pe de altă parte, cărțile personalizate îi permit copilului, în calitate de erou principal, să trăiască pe propria piele tot ceea ce se întâmplă în carte.

Mesajele atent alese de factură morală, educativă și recreațională care se regăsesc în povestirile despre Vrăbioiul Năzdrăvan, îl determină pe copil, în calitate de erou principal, să și le însușească mai ușor. Acesta este unul din avantajele cărților personalizate pentru copii.

Poveștile pline de imaginație îl transpun pe copil într-o lume necunoscută, în afara mediului sigur al familiei și dragostei părintești. Ele joacă un rol determinant în construirea concepțiilor copilului despre oameni, dragoste, dreptate și marea lume care îl înconjoară. Cu această ocazie acumulează și alte cunoștințe. În calitate de erou principal, copilul trăiește fiecare poveste într-un mediu sigur și controlat, în condițiile în care cartea îi este citită cu dragoste și tandrețe de către părinți sau alți adulți. E important să se permită și comentarea poveștilor, copilul să fie lăsat să pună întrebări despre lucrurile care îl interesează, să se discute cu el, să-i fie stimulată curiozitatea și să-și dezvolte gândirea critică.

Mulți pedagogi, profesori și învățători folosesc exclusiv cărți personalizate pentru ca micuțul să se simtă inclus în procesul învățării și pentru a-și însuși cu mai mare ușurință noile conținuturi. Există studii care vorbesc tocmai despre faptul că aceste conținuturi personalizate au o influență pozitivă asupra dezvoltării copiilor.

Conform studiilor și părerii multor specialiști, rutina cititului, ca dealtfel și discuțiile despre conținutul parcurs reprezintă cele mai bune modalități de stimulare a inteligenței copiilor. De asemenea, prin citit copilul își îmbogățește vocabularul și începe să înțeleagă construcții gramaticale mai complexe. Acest efect se obține indiferent dacă micuțul citește singur sau este ajutat de către părinți, privind împreună pozele și înglobând totul într-un context mai larg.

Se recomandă cititul copiilor de la vârste cât mai fragede, pentru ca micuții să se poată include în această activitate prin vizionarea pozelor și explicarea lucrurilor necunoscute. În cazul în care părintele purcede la această activitate ca la o recreație educativă alături de copilul său, rezultatele vor fi cu siguranță pozitive. Citindu-le copiilor povești interesante, cu mesaje și tâlcuri pozitive, în care micuții sunt personaje principale, ajutați la creșterea și dezvoltarea lor intelectuală.

Părerea psihologului – Cartea “Lumea sentimentelor”

De ce sunt importante emoțiile, ce înseamnă fiecare dintre ele, ce se așteaptă de la noi, avem oare dreptul să simțim, am întrebat-o pe specialiști.

Îmbogățindu-și viața emoțională, copiii își dezvoltă un sentiment foarte important al personalității lor și își formează bazele maturității ulterioare.

Din aceste motive, dobândirea de cunoștințe despre emoții la preșcolari și elevii din ciclul primar reprezintă un segment foarte important în procesul creșterii copiilor. Unele emoții sunt tulburătoare și neplăcute, altele sunt plăcute dar de scurtă durată, iar uneori sunt confuze chiar și pentru adulți.

Dacă menţionăm faptul că specialiștii semnalează tot mai des fenomenul creșterii problemelor emoționale la copii de vârste fragede, importanța educației devine tot mai pregnantă.

Prin prietenia cu Sfătoșilă, copii își permit în mod spontan să simtă,înțeleagă de ce au emoții sau ce înseamnă un comportament adecvat atunci când sunt cuprinși de furie, dragoste, tristețe, bucurie...

Părerea psihologului – Cartea “În căutarea Vrăbioiului Năzdrăvan”

Se poate transforma oare cunoaștea lumii într-o călătorie palpitantă și plină de imaginație?

Este realizabilă escaladarea Zidului Chinezesc, pătrunderea în lumea animalelor și lupta contra răului pe orice continent?
I se poate spune copilului o poveste ca o lecție despre prietenie, care are puterea să mute toate granițele?

Cum să ajungem la diminuarea fricilor și pătrunderea în mica mare lume a copiilor prin privirile lor creative? Toate aceste întrebări duc în mod sigur la acapararea atenției micilor cititori.

Sinceritatea și curiozitatea lor vor fi ghidate prin intermediul unei povești palpitante care îi va umple de bucurie și îi va învăța să gândească liber și să simtă bucuria învățării.

Părerea psihologului – Cartea “Aventură de Anul Nou”

O aventură interesantă în lumea lui Moș Crăciun îi învață pe copii de ce e important să fie cinstiți, sinceri, inventivi și optimiști.

Unicitatea formei îi permite copilului să se identifice mai ușor cu personajele, să-i facă mult mai simplă și posibilă depășirea obstacolelor dificile și atingerea scopurilor juste.

În lumea de astăzi, care ne îndeamnă tot mai des la hiperactivitate în ceea ce privește replicarea unor forme lipsite de conținut, asemenea basme au un caracter educativ și adesea terapeutic pentru copii.

Ele ajung la toate nivelurile personalității copilului, chiar și la cele suprimate sau nedezvoltate, prin niște mecanisme puternice de proiectare, identificare și gratificare amânată. În acest mod copiilor li se induce nu doar un model comportamental, ci și capacitatea de înțelegere a metaforelor. Astfel se ajunge la îmbogățirea experiențelor, dezvoltarea empatiei, a dedicației spre realizarea unui scop și enduranței emoționale.